Dušené hovězí na smetaně s fazolovými lusky

 

Ingredience:

Na maso:

  • 1 kg hovězí přední
  • 8 ks kuliček černého pepře
  • 4-6 ks kuliček nového koření
  • 1 ks větší cibule
  • voda
  • sůl

Na fazolky na smetaně:

  • 500-600 g fazolových lusků (steril.nebo mražené)
  • 80 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 250 ml smetany 12%
  • 150 ml vody
  • kopr
  • ocet
  • sůl

Na brambory

  • 500-600 g brambor
  • 1,5 l vody
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička soli

 

Postup:

  1. Hovězí přední maso vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vroucí vodou, přidáme koření(černý pepř,nové koření,cibuli,jedlou sůl), vaříme na mírném zdroji tepla asi 60 minut, záleží na typu tlakového hrnce
  2. Příprava fazolek; sterilované nebo mražené fazolové lusky necháme povolit, pak je nakrájíme na menší kousky, krátce povaříme v malém množství osolené vody, z másla a hladké mouky připravíme světlou zásmažku. Tu pak zalijeme vývarem z povařených lusků, přidáme 12% smetanu, rozšleháme, chvíli povaříme
  3. Omáčku přecedíme, dochutíme krátce převařeným octem, osolíme, již jen krátce povaříme, nakonec přidáme nasekaný čerstvý kopr, kdo nemá rád, může kopr vynechat!
  4. Hovězí maso nakrájené přes vlákno na plátky servírujeme spolu s omáčkou a vařenými brambory.

Příprava brambor:

  1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
  2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
  3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak slijeme vodu a můžeme je podávat.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz